ПСОАС (Psoas major) – мускул на душата

Съвременният забързан начин на живот води до дългосрочно напрежение в този мускул, принуждавайки го да бъде в непрекъснато състояние „борба или бягство“. Именно този мускул е под пряко въздействие на стреса. За това ще му обърна специално внимание с кратка тема и терапия.

Йога програма за намаляване на стреса(и препоръки от аюрведа при стрес)

ПСОАС (Psoas major) е единственият мускул, който свързва гръбначния стълб с краката. Той е отговорен за поддържането на изправената ни стойка и повдигането на краката, когато ходим. Нормалната му функция поддържа гръбначния стълб и осигурява дейността на жизненоважни органи в коремната кухина. Тъй като е свързан с диафрагмата чрез съединителна тъкан, psoas major също е отговорен за определени рефлекси, включително страх. Причината е, че мускулите са директно свързани с важни части от мозъка и гръбначния мозък.

Съвременният забързан начин на живот води до дългосрочно напрежение в този мускул, принуждавайки го да бъде в непрекъснато състояние „борба или бягство“. Именно този мускул ни помага незабавно да влезем в битка или да се свием на топка, за да се защитим. Ако продължаваме да свиваме псоас мускулите поради стрес или напрежение, това ще създаде предпоставки за болезнени състояния-болки в гърба, ишиас, болки в шията, проблеми с междупрешленните дискове, изкривяване на гръбначния стълб, дегенерация на тазобедрената става, болки в коляното, болезнена менструация, безплодие, проблеми с храносмилането.

Хроничният натиск върху psoas major може да причини деформация на вътрешните органи, да окаже натиск върху нервните влакна, да възпрепятства потока на телесните течности и да възпрепятства диафрагмалното дишане. Всъщност този мускул е тясно свързан с основните физически усещания и емоционалните реакции. Това означава, че когато продължава да е напрегнат, той ще продължи да сигнализира на тялото, че сте в опасност, като по този начин унищожава надбъбречните жлези и претоварва имунната система.

Според Лиз Кох (Елизабет Робинсън Кох, Роден през 1976 г., Уичита, Канзас, САЩ, Образование Принстънски университет (бакалавър), Университет в Сиракуза (МВнР). Редактор на списание Opium, основател на Black Balloon Publishing и издател Catapult, съосновател и президент на фондацията за изследване на съзнанието Tiny Blue Dot. Тя е основател на New Balloon, медийна компания в връзката на развлеченията и технологиите, която е продуцирала изпълнителни филми като Beasts of No Nation (първият игрален филм на Netflix за Златен глобус) и Last Days in the) съвременният начин на живот усложнява ситуацията-главно седене в кола, тесни дрехи и обувки, нарушаване на изправената стойка и съкращаване на естествения обхват на движение. Авторът твърди, че първата стъпка за излекуване на псоас мускула е освобождаването от излишното напрежение. Но целта не е да се опитаме да контролираме този мускул, а да култивираме собственото си съзнание, за да разберем информацията, която тялото ни изпраща. Това означава съзнателно решение да се погрижим за нуждите на душите си.

Релаксацията на psoas major е необходимо условие за развитието на забавно и творческо изразяване. Ако мускула psoas винаги е готов да се бори или да избяга, можете да го отпуснете с помощта на танци или йога. Като отделим време да излекуваме този мускул, ние ще възстановим жизнената си енергия. В даоистката традиция psoas major се нарича мускул на душата, защото обгражда основния енергиен център на тялото. Гъвкавият и здрав psoas позволява фината енергия да преминава през костите, мускулите и ставите ни. Този мистериозен мускул е свързан с основни физически усещания и емоционални реакции, като страх и творческо вдъхновение. Psoas major е един от най -дълбоките мускули в тялото. Той не само поддържа стабилността на гръбначния стълб, той е и орган, вграден в инстинкта ни за оцеляване и изначалното ни желание за растеж и просперитет. Тези заключения са направени от Лиз Кох, автор на книга за мистериозния мускул.

Мозъкът играе важна роля в оплакванията, причинени от стрес, защото координира взаимодействието между мозъка и петте сетива: вкус, мирис, зрение, допир и слух.

Аюрведа интерпретира стреса като болест на вата, проявяваща се като болка в главата, ставите и гърба, както и безсъние, промени в настроението, подуване на корема и запек. Личен и професионален стрес, работа на смени, липса на сън, грижи, прекомерна активност, недостатъчна или прекомерна активност, липса на почивка или релаксация и липса на определени хранителни вещества причиняват вата-доша дисбаланс, който влияе върху физическите и психическите процеси. Тялото отделя много повече хормони на стреса – кортизон, адреналин и инсулин – от обикновено, което може да причини прегряване на тялото. Тази ситуация се приема като засилена подготовката за атака или бягство. Ако прекомерната секреция на хормони продължи дълго време, това може да доведе до синдром на прегаряне и депресия.

Вата-доша и психичните и физиологични процеси се балансират чрез краткотрайно самолечение с вкусове. Сладките, солените, мазните и киселите вкусове, присъщи на бързото хранене, сладкишите, тлъстото месо, кафето, тестените изделия, пълномаслените млечни продукти и пикантните печива. Тази терапия обаче може да причини разстройства на кафа в средносрочен план, поради което се препоръчва дългосрочна аюрведична терапия.

Рецепти:

Успокоителен чай: Ангелски корен, черен чай и лайка в равни количества се залива с кипяща вода.

Балансиращ чай: 2-3 супени лъжици коктейл от диворастящи билки на ден.

Хранителни навици и начин на живот:

Важно е да въведете и спазвате режим от ставането сутрин до времето за сън, според сезона. Практикуването на хобита като рисуване, градинарство, пеене, писане на книги или поезия имат основна роля за заземяване. Комуникацията с група хора може да има същия ефект, като например среща с приятели, роднини или участие в организации и асоциации.

Употребата на бърза храна е препоръчително да се замени  с висококачествена храна. Храненето, сънят и сексът са трите посоки, които трябва да се практикуват във баланс.

 ЙОГА

Редовното и спокойно практикуване на йога спомага за задълбочаване на отношението ни към себе си – вътрешното Аз. Практикуването на определени асани помагат за релаксирането на симпатиковата и парасимпатиковата нервна система , в частност за нашата практика симпатиковата нервна система и мускула Псоас*.

Техниките на дишане и отпускане имат кратко и дългосрочно въздействие при смущения, причинени от стрес. Според практикуването. Има различни практики за стимулиране на парасимпатиковата нервна система *. Постигането на дълбоко спокойствие по време на медитация спомага за активното разграждане на „възлите“ и хормоните на стреса. Представям ви една кратка терапевтична практика от автора Ремо Ритинер от книгата „Велика книга за йога терапия”.

*(Вегетативната(автономна) нервна система, поради своите анатомични и функционални особености, се разделя на два дяла: симпатиков и парасимпатиков.

Първият дял  – симпатиковия – инервира почти цялото тяло, който се занимава с реакциите „бий се или бягай”, за оцеляването, предимно стимулиращ. Симпатикусовата нервна система е водеща в състояние на стрес. Човек е агресивен и възбуден. Мозъкът произвежда хормоните на стреса, увеличава се сърдечната честота, кръвта се преразпределя към активните скелетни мускули, а съдовете на вътрешните органи и червата се свиват, функциите на стомашния тракт се потискат. Този отговор се предизвиква от психоемоционален стрес, страх, болка, гладуване, студ и др.

Повече по темата тук:

Защо да заместим храната с упражения? | zentera.org)

Йога програма за намаляване на стреса(асани)
  1. УПРАЖНЕНИЕ: ШАВАСАНА

Отпускане и удължаване на издишването.

  1. УПРАЖНЕНИЕ: УРДХВА ПРАСРИТА ПАДАСАНА

Разтягане и отпускане на долния дял на гърба.

  1. УПРАЖНЕНИЕ: ЧАКРАВАКАСАНА

Забележка: Не се препоръчва да задържате дишането, ако страдате от астма, високо кръвно налягане или сърдечни смущения.

Удължено издишване и успокояване на ума чрез задържане на дъха след пълно издишване.

  1. УПРАЖНЕНИЕ: ЕКАПАДА УШТРАСАНА

Забележка: При скъсена мускулатура на краката, сгънете малко предния крак, за да можете да се наведете оптимално напред.

Разтягане на предната и задната мускулатура на бедрата. Отстраняване на схващания на мускулите в седалището и долния дял на гърба.

  1. УПРАЖНЕНИЕ: ВАРИАНТ НА ДЖАНУ ШИРШАСАНА

Концентрация и фокусиране на мисълта.

  1. УПРАЖНЕНИЕ: ШАВАСАНА И ПРАНАЯМА

Забележка: Ако удължаването на издишването е много продължително за вас, уважете тази граница и в никакъв случай не насилвайте дишането си.


Резултати от практиката:

  • Удължено издишване.
  • Успокояване на нервната система.
  • Премахване на мускулните схващания.
  • Концентрация и фокусиране на ума.
  • Намаляване на потока от мисли.
  • Свързване с вътрешното спокойствие и невъзмутимост.

Източници: Ремо Ритинер – „Велика книга за йога терапия”

Представих ви един много важен мускул в нашето тяло, както и практика с която да го отпуснем и да се почустваме по-добре. Скоро ще организирам практика на живо в която ще изпробваме реално описаните асани. Освен, че ще отпуснем мускулите, ще направим и една релаксация с която да отпуснем ума, да отпратим негативните мисли надалеч и да закодираме механизъм за бързо възстановяване на баланса.

 ШАВАСАНА – РЕЛАКСАЦИЯ

Водена релаксация за стрес:

С тази релаксация ще се почувствате отпочинали и освежени. Ще премахнете стреса и ще се свържете със спокойствието вътре във вас. Ще намалите потока на мислите и ще се съсредоточите върху същественото.

Ще заложим и няколко утвърждения за баланс, покой и хармония, които можете да повтаряте и след практиката. Ще откриете, че сте по-ведри и спокойни. Каквото и да се случва ще намирате изход по-спокойно и зряло.

Ще се почувствате по усмихнати, сияйни, свежи, ободрени и спокойни. Изпълнени с хармония и любов.

Живота е прекрасен!

Всеки ден е по-хубав от изминалите, всеки ден е дар, радвайте му се!

До скоро! <3

 

 

 

Ново в Зентера

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

гр.Луковит Хотел§Резорт  Дипломат плаза* *** 19-21.04.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Със закуска Йога практики, арт терапия, СПА, разходка по еко пътека " Искър Панега", посещение на пещерата...

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

с.Говедарци Хотелски комплекс  Дивите петли ** 24-26.05.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Ол инклузив Йога практики, арт терапия, разходки в планина Рила, Подходящо е за начинаещи, търсещи и хора,...

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Комплекс  Златни пясъци-гр.Варна Парк хотел Бриз *** 02-05.07.2024г. 5 дни/4 нощувки/8 занятия Ол инклузив Йога практики, плаж, басейн, арт терапия, велоразходки с велосипеди на място, игри и...

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ Звукът на Вселената Какво означава АУМ или още казано ОМ? - живота е установен в Бог. Буквите A – асана, У - пранаяма и М - пратяхара, АУМ -  самадхи. Това е съчетание от три звука...

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко   Имаше въпрос в залата: - Защо и как ...?- за разликата от динамичното и статичното практикуване на йога асани. Има мн инфо в нета, тук накратно ще нахвърля накои...