Цветовете са Светлина. Те са нашите природни ресурси, които ние несъзнателно използваме всеки ден. Светлината – това са видимите чрез очите  ни електромагнитни вълни с диапазон на дължината от 380 до 760 нанометра. Тя е естественото условие за човешкия живот на Земята и е от съществено значение за неговото здраве и жизненост. Различните цветове са различни тонове на светлината. Различните ефекти на различните цветове върху нашите физически и психически състояния се дължат главно на различните им дължина на вълната и честота на трептене. Това означава, че те носят различна енергия. С най-голяма дължина и най-малка честота е червеният цвят, а с най-малка дължина на вълната и с най-голяма честота на трептене е виолетовият цвят.

Цветовете като енергия са необходими за поддържане на тонуса на централната нервна система. Светлината и цветът оказват мощно влияние върху формирането на психологическото и физиологичното състояние на човешкото тяло. Възприемането на цвета е доста субективно. Цветовите предпочитания са свързани с оценката на съзнателна или несъзнавана емоция, свързана с цвета.

Цветовете  влияят на настроението, самочувствието и работоспособността, като създават определена емоционална атмосфера. Също оказват влияние върху физиологията. Например, при една и същата температура, ако стаята има ярък жълто-оранжев цвят, ще се възприема като топла, ако стаята има син цвят, ще я почувстваме като студена.

Оранжевото

Оранжевото е основен цвят от бялата слънчева светлина с дължина на вълната 590–620 нанометра. Цветът е разположен между червения и жълтия цвят в палитрата на природата- небесната дъга.

Оранжевият цвят е жизнерадостен, жив и динамичен. Действа стимулиращо и възбуждащо. Това е цветът на Втора чакра. Втора чакра в човешкото тяло е ключът към енергията за живот, емоциите, сексуалността и креативността. Оранжевото се асоциира с радост, ритъм, скорост, движение, чувственост, откритост, жизнерадост, общителност. Това е идеалния цвят за тези, които искат да се откроят. Този цвят ни дава възможност да се избавим от собствените си комплекси и да се почувстваме по-независими. Той символизира и промените в живота.

В палитрата на художника Oранжевия цвят се ражда, като се слеят  жълто (цвета на щастието) и червено (цвета на енергията). Като комбинация от червено и жълто този цвят носи енергията на червеното и логичното мислене на жълтото. Оранжевият и червеният цвят възбуждат освен зрителния, но и слуховия център в мозъка, като по този начин предизвикват усещане за увеличаване на звука. За това не без основание често наричат тези цветове „крещящи“. Зеленият и синият  цветове са успокояващи цветове, отслабват напрежението в слуховия център и отслабват или компенсират силата на шума. За човешкото око, оранжевият цвят е много горещ и затова създава усещане за топлина. Свързва се с радост, слънце и тропици. Оранжевото представлява ентусиазъм, очарование, щастие, креативност, решителност, атракция, успех, насърчаване и стимулиране. Независимо от това, оранжевото не е толкова агресивен цвят. Много добре се приема от младите хора. Този цвят олицетворява чувството за хумор, оптимизмът и приятелството. Стимулира доверие, толерантност, и чувство за общност.

Оранжевия цвят е свързан със здравословна храна и стимулира апетита. И това е много ефективно за насърчаване на продажбите на храни и грачки. Той се използва широко в ежедневни реклами за автомобили, заведения за бързо хранене, опаковки на храни, илюстрации на детски книги.

Той има висока видимост и символизира безопасността, така че е признат за световния цвят на спасителните операции.

В дизайна оранжевото прави елементите да изглеждат по-близки и по-големи. Затова често се използва за привличане на внимание и подчертаване на най-важните елементи на дизайна.

Не е случайно, че креативните и духовно напреднали хора предпочитат оранжевото. В някои духовни традиции хората, близки до Светеца, носят оранжеви одежди – това е знак за тяхното ниво на духовно развитие.

Тъй като се смята, че оранжевото вдъхновява, засилва ентусиазма, щастието и търсенето на нови неща в живота и хората, добре е да имаме наоколо оранжево, особено ако искаме да се заредим с положителна енергия и да се впуснем в нови начинания. Оранжевото също ни предоставя търпението, от което се нуждаем за изпълнението на дългосрочни проекти. Засилва креативността. Също така стимулира мозъка, така че е полезно, когато научаваме нови неща и искаме да ги научим бързо да има оранжево наоколо. Хората, които обичат този цвят са много внимателни и искрени. Носенето на оранжеви дрехи също може да помогне за балансиране на емоциите след шок или травма.

„Оранжевият цвят е цвят на човешкото Аз и на индивидуализирането”, казва Петър Дънов. „Когато се чувстваш смазан, емоционално потиснат или унижен, когато си омърлушен, съзерцавай в съзнанието си оранжев цвят, за да добиеш чувство за собствено достойнство”, зове Учителят. Чистият оранжев цвят гради благородно индивидуализиране. Нечистият оранжев цвят подхранва самодоволството и егоизма.

Оранжевият цвят учи хората да дишат правилно. Който не е разбрал оранжевата  светлина, цял живот диша, но няма особени постижения. Който е разбрал науката за дишането, добива правилно мислене и се радва на добри постижения.

Този цвят принадлежи на свръхемоционалените хора. Те са талантливи, но неравномерно надарени. Те удивляват другите с гъвкавата си и променлива психика. Обикновено притежават артистичен талант, доброта и бърза реакция. Но в същото време са повърхностни, с нестабилни интереси и постоянно търсене на нови дейности.

Оранжевото засилва волята, поддържа либидото, активира жлезите с вътрешна секреция, регулира метаболитните процеси, лекува пикочно-половата система, подобрява кръвообращението и тонуса на кожата. Той може да осигури подкрепа в трудни ситуации, да възстанови загубения баланс и се счита за един от най-добрите цветове в психотерапията.

Този цвят най-добре се съчетава със синьото, синьозелено, люляково, виолетово, бяло, черно.

Оранжевото е цветът на топлината, щастието, меката светлина и залеза. Той е щастлив и носи добро настроение, всъщност винаги е от полза и показва щастливата страна на живота.

„Оранжево небето, оранжево морето…“

 

Ново в Зентера

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

гр.Луковит Хотел§Резорт  Дипломат плаза* *** 19-21.04.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Със закуска Йога практики, арт терапия, СПА, разходка по еко пътека " Искър Панега", посещение на пещерата...

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

с.Говедарци Хотелски комплекс  Дивите петли ** 24-26.05.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Ол инклузив Йога практики, арт терапия, разходки в планина Рила, Подходящо е за начинаещи, търсещи и хора,...

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Комплекс  Златни пясъци-гр.Варна Парк хотел Бриз *** 02-05.07.2024г. 5 дни/4 нощувки/8 занятия Ол инклузив Йога практики, плаж, басейн, арт терапия, велоразходки с велосипеди на място, игри и...

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ Звукът на Вселената Какво означава АУМ или още казано ОМ? - живота е установен в Бог. Буквите A – асана, У - пранаяма и М - пратяхара, АУМ -  самадхи. Това е съчетание от три звука...

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко   Имаше въпрос в залата: - Защо и как ...?- за разликата от динамичното и статичното практикуване на йога асани. Има мн инфо в нета, тук накратно ще нахвърля накои...