За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко

 

Имаше въпрос в залата:

– Защо и как …?- за разликата от динамичното и статичното практикуване на йога асани. Има мн инфо в нета, тук накратно ще нахвърля накои мои виждания и информация от учители:
По време на практикуването на асани, пранаяма или медитация, тялото, умът и интелекта (разума) трябва да се тренират, тонизират и пренастройват така, че да започнат да излъчват ритмични вибрации, подобно на антена, която улавя вълните и може да ги предаде, когато е настроена на правилната честота.

Антената е гръбначният ни стълб, основен превключвател на всички входящи и изходящи сигнали.
Гръбнакът ни е проводника на космическата енергия, която преминава по трите ни централни енергийни канала, когато се абсорбира от Космоса. Той е директната връзка с Космоса и върху него са разположени основните енергийни центрове (чакрите), които от своя страна са действителната връзка между физическото (материално и енергийно) и психическото ни тяло…и т.н.
Идеята във физически аспек на йога е да поддържаме тялото здраво за да имаме добра връзка с Вселената. Как става това?- с упражнения. Т.е. накратко динамичната йога се практикува за да имаме здраво, силно и хармонично физическо тяло, така изключваме неразположенията като пречка за връзката ни с кораба майка :).

Автентичната йога включва само няколко пози в седеж- изправен гръбначен стълб – антената, старите йоги само са медитирали свързвайки се с цялото. Съвремието и западната намеса е включила и развила многообразие от упражнения, заради влошения начин на живтот и обездвижване. Тонизирайки тялото посредством гимнастиката ние можем мн. по-лесно да заемем и да задържим определена поза без болка и усилие, каквато е и целта на по-високото ниво на практикуване. Процеса на достигане до крайното състояние на асаната може да бъде наречено виняса, значение : Думата „виняса” се състои от две части – „ви” и „няса”. „Ви” означава разделение или разбивка, а „няса” – разместване или поставяне. „Виняса” означава разрушавам или разделям и поставям в определен порядък. Това е метод за систематизиране и начин на подреждане на тялото във физическия аспект, а когато се позиционираме правилно, преминаваме в задържане и работа в духовен аспект.
Когато задържим в позите се отваря пространство в ума и сърцето, и се обръщаме навътре за да се свържем със Себе си и Вселената. Задържането води до удължаване и заздравяване съединителната тъкан, подобрява гъвкавостта, подобрява дишането и стимулира кръвообращението, подобрява работата на всички вътрешни органи и системи, намалява стреса и т.н.

Както и да практикуваме йога най-важното е да знаем основаното значение на ЙОГА, това е съзнателност. Т.е. каквито и асани, паранаями и медитации да правим, когато ги правим съзнателно вс е ок. Практикувайки така наречената динамична йога ние тренираме не само мускулите, подобравяме кръообръщението и т.н. но тренираме концентрация- в/у правилното изпълнение на асана, следене на дъха, равномерно движение и т.н., а в задържането и статичните пози концентрацията е в/у отпускането, осъзнаването на вътрешното пространство и осъществаяването на връзката ни с цялото. Ние не сме сами, самостоятелни, ние сме част от едно цяло и основаната ни работа е да практикуваме свързаност. Знаете, като парченца от пъзел всеки от нас допринася за цялата картинка, много сме..но без едно от нас картината остава незавършена. И ако искаме картината да е светла, цветна, весела, красива можем да работим върху добродетелите си. Описани в йога като яма, нияма и т.н….в библията като 10 божи заповеди..и .т.н. в във всички религии. Всичко описано в тях са инструментите за развиване на характера – единственото което ни остава, нищо друго не ни принадлежи(единственото което притежаваме е чисто съзнание).

Йога е преди всички религии но не е религия, нито секта, упражненията в залите или друго…, още от древността тя е Процес на развиване на Добродетели за да имаме силна връзка с Цялото/Вселената/Бог. И ако питате какво ни дава това сега? Защо да сме добронамерени, състрадетелни.. и.т.н.? – ами, защото ако имаме добра връзка с кораба майка :), когато поискаме нещо..ще ни чуе по-ясно и ще го получим по-бързо, ще постигаме всичко с лекота, ще имаме повече енергия с която да можем да правим всичко което пожелаем. Но всичко е динамично, променливо и ако се отклоним от пътя, веднага ще ни се отнеме и енергията..и благата, тогава се пращат препятствия – болести и страдания, за да може да помислим къде грешим … и да се върнем към същественото.
Така че, йога се практикува по всяко време и на всяко място, това не е един час на ден, а 24 часа 365 дни в годината + изравнениеята :). Но няма лошо да се упражняваме в залата, да обменяме информаци и знания, опитност и смешки, да се радваме на общуването, на природата, на всички блага които ни дава живота тук и сега КАТО същевременно сме наблюдателни и съзнателни за действията и мислите си.

Благодаря ви и бъдете здрави!

Елена Иванова

Ново в Зентера

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

гр.Луковит Хотел§Резорт  Дипломат плаза* *** 19-21.04.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Със закуска Йога практики, арт терапия, СПА, разходка по еко пътека " Искър Панега", посещение на пещерата...

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

с.Говедарци Хотелски комплекс  Дивите петли ** 24-26.05.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Ол инклузив Йога практики, арт терапия, разходки в планина Рила, Подходящо е за начинаещи, търсещи и хора,...

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Комплекс  Златни пясъци-гр.Варна Парк хотел Бриз *** 02-05.07.2024г. 5 дни/4 нощувки/8 занятия Ол инклузив Йога практики, плаж, басейн, арт терапия, велоразходки с велосипеди на място, игри и...

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ Звукът на Вселената Какво означава АУМ или още казано ОМ? - живота е установен в Бог. Буквите A – асана, У - пранаяма и М - пратяхара, АУМ -  самадхи. Това е съчетание от три звука...

Кодекс на групата(Профилактика на Здравето)

Кодекс на групата(Профилактика на Здравето)

Кодекс на групата(Профилактика на Здравето) Кратка тема Здравето, какво е нужно за да сме здрави? Кога се разболяваме? - Освен, че сме обект(жертва) на фармацевтичната индустрия и сме част от плана...