Surya Namaskar / Слънчев поздрав

Движението следва дъха.

Цикъл Surya Namaskar (1цикъл = 12 пози) изпълняват се 12 цикъла:

Следва Поза(асана) номер № 2 от практиката:

2. Hasta Uttanasana

ХАСТА УТТАНАСАНА/ СЛЪНЧЕВО ПРОТЯГАНЕ

Хаста Уттанасана – „hasta” означава „ръка”, а „uttan” означава „най-далечно достигане”. Наричаме тази асана „слънчево протягане”, за да отбележим символичния момент в Сурия намаскар (Поздрава към Слънцето), когато Слънцето стига до своя пик. Хаста Уттанасана е мигът, в който тялото е максимално протегнато, а дробовете са напълно изпълнени с въздух.

Точно както вдишването изисква издишване, Хаста Уттанасана ни учи, че изпълването трябва да даде път на празнотата. Минавайки през това изживяване, ние свикваме да приемаме кръговрата на живота и разбираме, че можем да се разширяваме и свиваме, без привързване. Когато умът и тялото приемат това движение, ние се научаваме да виждаме отвъд непрекъснатата промяна. Слънцето се издига. Слънцето залязва. Денят се удължава. Денят намалява. Светлината се увеличава. Светлината избледнява. През всичко това ние се изпълваме и изпразваме, адаптираме се и се променяме. С практиката, ние можем да извлечем постоянните константи вътре в нас, вечните истини за вселената, така че да можем да приемем промяната и да усетим стимула в обратите на живота.

Хаста Уттанасана ни напомня да се изпълваме и да се разпростираме, да се изпразваме и да се изпълваме, без да сме ангажирани прекомерно с това. Ведическите мъдреци настояват, че умението да запазим спокойствие ще ни позволи да преодолеем видимата дуалност на заобикалящото ни. Това ще освободи сърцата ни от временните илюзии, така че да можем да открием единството си с истината, реалността, вечността и божественото.

Тъй като Хаста Уттанасана е част от Поздрава към Слънцето, ще го преживеете много пъти по време на часа, подобрявайки позата всеки път, когато преминавате през нея. Изпълнението на сериите с пълно осъзнаване започва с концентрация върху дъха – двигателят на всяко движение във Виняса. Поздравите към Слънцето са красиво напомняне, че дъхът, а не умът, поддържа потока, подкрепя тялото ни по време на преходите и успокоява ума до алфа ниво, което на свой ред успокоява цялата система. Алфа нивото увеличава чувството за благоденствие, което разграничава действието от усилието. Навлизането в състояние на тишина ни прави по-силни без напрягане, по-балансирани без напрежение, по-задълбочени без усилие.

Докато се движим през Поздрава към Слънцето, нека се концентрираме върху дъха, но без да го изолираме.  Дъхът трябва да се движи свободно, да носи тялото със себе си. Позволете на всяко вдишване и издишване да Ви придвижват към следващата стъпка. Поддържайте дъха при всеки преход, така че той да подкрепя тялото между асаните. С практиката тялото естествено ще синхронизира движенията с дъха и Поздравът към Слънцето ще се превърне в едно продължение на дишането.

При изпълнението на Хаста Уттанасана, вдишайте дълбоко, докато се извивате. Нека чувството за пълнота да се да се разлее от дробовете, излъчвайки се от гърдите, издължавайки гръбначния стълб, повдигайки брадичката и протягайки ръце нагоре. Гърбът може да се извие внимателно, ако това разтягане започне естествено от изправената позиция, но е важно да не насилваме тялото да се извива назад. Вместо да се напрягаме да се извиваме по-назад, по-добре да насочим енергията по цялата траектория до върха на пръстите и върха на главата. Това ще разпали сърцето, гърлото, Агия и коронната чакра по пътя си.

С практиката Поздравът към Слънцето ще освободи Вашето внимание, вместо да го отвлича, и асаните ще станат част от една подвижна медитация, която издига тялото и го свързва с Вселената.

 Техника: (Вдишване)

Застава се в изправено положение като краката са събрани, а ръцете – от двете страни на тялото. Теглото следва да се разпредели на двата крака и да се балансира.  Дланите трябва да са поставени една срещу друга в Самастити, след което всички пръсти се преплитат без показлците, те сочат нагоре. Вдишваме, а ръцете се изтеглят нагоре  и назад, като лактите минават зад ушите, опитваме се да приближим плешките една до друга и да отворим гърдите. През това време тазът леко се прибутва напред и следва огъване на тялото назад. Лактите и коленете са изправени, главата – нагоре, а гърдите се повдигат към тавана. Вишудхи чакра. Представете си, че тялото Ви е силно и гъвкаво. С издишването се навеждаме напред в позата Уттанасана.

Ползи:

Изключително ефективна за тонизиране на мускулите на гърба и повишаване на гъвкавостта му. Подобрява силата на раменете и помага постепенно да се излекуват много проблеми, включително сковани рамене. Тренира мускулите на ръцете и раменете. Практикуването на позата стимулира коремните органи и подпомага храносмилането. Тя повишава също така и капацитета на белия дроб, като по този начин се облекчават нарушенията, свързани с дихателната система. В допълнение, регулира нивата на кръвното налягане и подобрява сърдечната функция. Една от важните ползи от тази асана е, че стимулира яйчниците и маточните тръби при жените. Щитовидната жлеза става по-здрава, коеото помага за много проблеми, свързани с нея, включително затлъстяване. Тъй като тялото се протяга нагоре, това релаксира мускулите на врата и гърба.

Приложение: Превенция за мускулите на гърба и повишаване на гъвкавостта му. За стимулиране на яйчниците и маточните тръби при жените.

Практикуването на тази асана следва да се избягва от хората, които страдат от херния, дуоденална или пептична язва. Позата следва да се избягва и от тези, които имат сериозни проблеми с гръбнака или бедрата. Бременните жени също не бива да я изпълняват.

Елена Владимирова

С Благодарност към Катерина Коцева/ Lotus Spirit!

източник : http://spiritlot.blogspot.com

Ново в Зентера

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

гр.Луковит Хотел§Резорт  Дипломат плаза* *** 19-21.04.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Със закуска Йога практики, арт терапия, СПА, разходка по еко пътека " Искър Панега", посещение на пещерата...

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

с.Говедарци Хотелски комплекс  Дивите петли ** 24-26.05.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Ол инклузив Йога практики, арт терапия, разходки в планина Рила, Подходящо е за начинаещи, търсещи и хора,...

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Комплекс  Златни пясъци-гр.Варна Парк хотел Бриз *** 02-05.07.2024г. 5 дни/4 нощувки/8 занятия Ол инклузив Йога практики, плаж, басейн, арт терапия, велоразходки с велосипеди на място, игри и...

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ Звукът на Вселената Какво означава АУМ или още казано ОМ? - живота е установен в Бог. Буквите A – асана, У - пранаяма и М - пратяхара, АУМ -  самадхи. Това е съчетание от три звука...

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко   Имаше въпрос в залата: - Защо и как ...?- за разликата от динамичното и статичното практикуване на йога асани. Има мн инфо в нета, тук накратно ще нахвърля накои...