ТРЕТА ЧАКРА – Manipura/Манипура

ДВИГАТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ ЗА ТРЕТА ЧАКРА

ПОХОДКИ

1          Почувствайте добре цялото си тяло – от допира на стъпалата ви с пода, нагоре през краката, хълбоците и гърдите, усетете как заземяването ви зарежда с енергия с всяко вдишване. След като се почувствате заземени, започнете да ходите, използвайте цялото пространство на разположение. Вървете с обичайната си походка и внимателно наблюдавайте усещанията си, следете как чувствате енергията, по какъв начин тя се изразява в походката ви. Отбележете си как се усеща областта на третата чакра по време на ходенето.

2          Сменете походката, вървете като много забързани и притеснени, като след труден ден, в който ви се е струпало твърде много, имате още три срещи и никак не сте сигурни дали ще можете да ги направите, а имате и да пазарувате, други поръчки, с две думи – твърде много ви идва, смазани сте. Сега отново забележете промените в походката си, почувствайте кои части са напрегнати, почувствайте трета чакра и се освободете от тази предполагаема ситуация.

3          Тръгнете сега с безцелна походка. Нямате ясна представа какво ще правите днес, не сте сигурни дори какво правите в този живот. Вървите без цел и посока. Повторете същото – почувствайте цялото си, вижте как се чувства трета чакра. Забележете промяната – кое сега е по-различно от предишното забързано и притеснено ходене? Преминете отново към целенасочена походка – сега знаете накъде отивате, знаете как да стигнете там, сигурни сте, че всичко ще свърши добре. Походката ви изразява ясно чувство за цел и посока. Вслушайте се в тялото си, вижте как се чувства трета чакра. Върнете се към нормална походка.

Сега нека да опитаме походки, които са свързани не толкова с настроението ви, колкото с усещането ви за пространство и гравитация. Първо оставете тялото ви да натежи, все едно че тежите двойно повече. Почувствайте при всяка стъпка силата на притегля-нето върху себе си.

4  Открийте върху кои части от тялото си чувствате натиска, къде усещате тежестта. Как ви се отразява това?

5          Освободете се от тежестта, почувствайте се леки, почти готови да полетите, станали сте като перце и пристъпяте безтегловни почти над пода, сякаш гравитацията е изчезнала. Как усещате сега тялото си? Как се чувства вашата трета чакра?

6          Потърсете средно положение между крайностите „политам“ и „притиснат съм“, в което да се чувствате в равновесие. Как се чувствате при това балансирано ходене? Как се чувства вашата трета чакра?

7          Сега спрете и да крачите и по-чувствайте енергията при покой. Сложете дланите си върху зоната на трета чакра, за да се концентрирате по-добре върху нея. Забележете как се движи енергията в тялото ви, в кои части усещате най-много енергия и къде няма прилив на енергия.

БЯГАНЕ

Бягането е интензивно, високо енергийно физическо упражнение, което увеличава помпането на сърцето, дишането на белия дроб и скоростта на кръвообращението. От всички физически упражнения джогингът вероятно е най- добрият цялостен тонизатор за третата чакра.

ИЗПРАВЯНЕ в седеж от легнало положение. Колкото и американско и нейогийско да звучи, обикновено това упражнение повишава мускулния тонус около третата чакра и помага за регулиране на храносмилането.

АСАНИ

  1. ПАРИПУРНА НАВАСАНА/ Paripurna Navasana

Парипурна значи „пълен” или „завършен”. Позата наподобява лод

ка с весла, откъдето и името и.

АРДХА НАВАСАНА/ Ardha Navasana

Ардха значи „половин, полу”. Нава е „кораб, лодка или плавателен съд”.

  ТЕХНИКА

  1. Седнете на пода. Протегнете краката напред и ги дръжте изправени.
  2. Сключете пръстите на ръцете и ги поставете отзад на тила на главата, точно над врата.
  3. Издишайте, наклонете трупа назад и едновременно повдигнете краката от пода, като държите краката стегнати и пръстите изпънати. Равновесието на тялото се пази върху седалището и на никоя част от гръбнака не трябва да се позволява да докосне пода. Усеща се стягане на мускулите на корема и долната част на гърба.
  4. Дръжте краката под ъгъл около 30-35° спрямо пода, а темето в линия с пръстите на краката.
  5. Задръжте тази поза 20-30 секунди с нормално дишане. Стоене една минута в тази поза показва силни коремни мускули.
  6. Не задържайте дишането в асаната, макар винаги да се появява склонност да се прави това с прекъсване на дишането след вдишване. Ако се задържа дишането, ефектът ще се усеща върху коремните мускули, а не върху коремните органи. Дълбокото вдишване в тази асана отслабва стягането на коремните мускули. За да се поддържа това стягане, вдишвайте, издишвайте и задържайте дъха, като повтаряте този процес, но без да дишате дълбоко. Така ще се упражнят не само коремните мускули, но и органите в коремната кухина.
  7. Трябва да бъде отбелязана разликата между Ардха Навасана и Парипурна Навасана – в последната краката се вдигат по-високо и дистанцията между тях и корема е по-малка, отколкото в първата.

 

РЕЗУЛТАТИ

Разликата във въздействието на Ардха Навасана и на Парипурна Навасана се дължи на положението на краката. В Парипурна Навасана упражнението въздейства ефикасно върху червата, докато Ардха Навасана действа върху черния дроб, жлъчния мехур и далака. В началото гърбът е твърде слаб, за да понесе напрежението на позата. Когато можете да поддържате тази поза, това показва, че гърбът е придобил сила. Слабият гръб е пречка в много случаи, специално за жените, тъй като те се нуждаят от силни гърбове за раждане. Тези две асани, заедно със странично усукване на гръбнака, ще помогнат за укрепване на гърба. Колко е важно да имаш здрава долна част на гърба, може да бъде разбрано при наблюдение на стари хора, когато те стават, сядат или ходят – съзнателно или несъзнателно те подкрепят своя гръб с ръцете си. Това показва, че гърбът е слаб и не може да издържи на напрежението. Докато той е силен и не се нуждае от подкрепяне, ние се чувстваме млади, въпреки напредналата възраст. Двете асани носят живот и сила на гърба и ни дават възможност да стареем изискано и приятно.

 

  1. ПУРВОТТАНАСАНА/ Purvottanasana

Пурва обозначава буквално Изтокът. Тя означава лицевата страна на цялото тяло от челото до пръстите на краката. Уттана значи „силно разтегляне”. В тази поза цялата лицева страна на тялото силно се обтяга.

ТЕХНИКА

  1. Седнете на пода с изпънати право напред крака. Поставете дланите върху пода край ханшовете с пръсти на ръцете насочени към ходилата.
  2. Свийте коленете и поставете стъпалата и петите върху пода.
  3. Поемете натиска на тялото върху ръцете и ходилата, издишайте и повдигнете тялото от пода. Изправете ръцете и краката и дръжте коленете и лактите стегнати.
  4. Ръцете ще бъдат перпендикулярни на пода от китките до раменете. От раменете до таза трупът ще бъде успореден на пода.
  5. Изпънете шията и отметнете главата колкото е възможно по-назад.
  6. Стойте в тази поза една минута с нормално дишане.
  7. Издишайте, свийте лактите и коленете, снижете тялото до седеж и отпочинете.

 

РЕЗУЛТАТИ

Тази поза засилва китките и глезените, подобрява движението на раменните стави и разширява напълно гръдния кош. Тя облекчава умората, причинена от изпълнението на други трудни напред наведени асани.

 

 

  1. ДХАНУРАСАНА/ Dhanurasana

Дхану значи „лък”. Ръцете тук се използват подобно на тетива за издърпване на главата, трупа и краката нагоре и позата наподобява огънат лък.

ТЕХНИКА

  1. Легнете на пода в цял ръст по корем, с лице надолу.
  2. Издишайте и свийте коленете. Изпънете ръцете назад и хванете левия глезен с лявата китка, а десния глезен – с дясната китка. Поемете два пъти дъх.
  3. Сега издишайте напълно и издърпайте краката нагоре чрез повдигане на коленете от пода и едновременно повдигнете гръдния кош от пода. Ръцете и китките действат подобно на тетива за силно обтягане на тялото като огънат лък.
  4. Повдигнете главата нагоре и я издърпайте толкова далеч назад, колкото е възможно. Не отпускайте ребрата или тазовите кости върху пода. Само коремът носи тежестта на тялото върху пода.
  5. Докато повдигате краката, не ги събирайте в коленете, тъй като тогава краката няма да бъдат повдигнати достатъчно високо. След като цялостното обтягане нагоре бъде завършено, съберете заедно бедрата, коленете и глезените.
  6. Тъй като коремът е обтегнат, дишането ще бъде учестено, но нека това да не ви безпокои. Стойте в позата според вашите възможности от 20 секунди до 1 минута.
  7. След това с издишване освободете глезените, изправете краката, върнете главата и краката обратно на пода и отпочинете.

 

РЕЗУЛТАТИ

В тази поза гръбнакът е обтегнат назад. Възрастни хора обикновено не могат да се справят с това, тъй като техните гръбнаци са сковани. Тази асана възвръща еластичността на гръбнака и тонизира коремните органи. Моят опит показва, че страдащи от дискова херния получават облекчение чрез редовна практика на Дханурасана и Шалабхасана, без да бъдат принуждавани да почиват или да се подлагат на хирургическо лечение.

 

ПАРШВА ДХАНУРАСАНА/ Parsva Dhanurasana

Паршва означава „встрани, настрани”. В този вариант на Дханурасана човек изпълнява позата, като лежи на едната си страна.

ТЕХНИКА

  1. Изпълнете Дханурасана.
  2. Издишайте, претърколете се на дясната страна и обтегнете

краката и гръдния кош.

  1. Вдишайте и се върнете в положение. След това издишайте и се претърколете на лявата страна.
  2. 4. Стойте на всяка страна еднакво дълго съобразно вашите възможности с нормално дишане. Вдишайте, върнете се обратно в Дханурасана, освободете краката и починете.
  3. 5. В тази поза, която е по-трудна версия на предишната, има тенденция глезените да се изплъзват от хватката на ръцете – затова нека захватът им да бъде по-здрав.

 

РЕЗУЛТАТИ

Страничното търкаляне в тази поза масажира коремните органи чрез притискането им срещу пода.

 

 

4. ВИРАБХАДРАСАНА/ Virabhadrasana , Воин II

Вира значи „герой, воин, победител”. Тази поза в седеж се прави чрез държане на събраните колене и разтворените ходила отстрани на ханшовете. Позата е добра за медитация и пранаяма.

ТЕХНИКА

  1. Заемете силно разкрачен стоеж, с успоредни стъпала.
  2. Завъртете дясното стъпало на 90 градуса на дясно, а стъпалото на левия крак извъртете малко към центъра.
  3. Протегнете ръцете си първо покрай бедрата, а след това бавно ги вдигнете до нивото на раменете, изпънете ги в противоположни страни. Отпуснете раменете надолу и издължете врата си.
  4. Запазвайки положението на десния крак, завъртете горната част на тялото си колкото е възможно по-напред. Обърнете главата си така, че погледът ви да следи посоката на дясната ръка.
  5. Поемете дълбоко въздух и при издишването свийте леко дясното коляно, така че да се образува прав ъгъл между прасеца и бедрото, а коляното да бъде точно над петата. Дръжте тялото изправено, не го накланяйте напред или настрани. Левият крак да бъде изпънат, свийте бедрения мускул, за да повдигнете капачката на коляното.
  6. Когато сте готови, поемете въздух и бавно изправете дясното коляно, изправете се и след това направете упражнението в обратната посока.

 

РЕЗУЛТАТИ

Позицията Воин II (или Боец) развива сила и издръжливост, освен това ви дава възможност да тренирате намиране на баланс между агресията (прекалено пренасяне напред върху сгънатия в коляното крак) и отдръпването пред някакъв отпор (отдръпването прекомерно назад върху изпънатия крак). Боецът е в равновесна позиция на готовност, изразходва енергия само колкото му е необходима за поддържане на готовността, не изразходва ненужно енергия за агресия.

 

  1. УПРАЖНЕНИЯ ЗА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ (1)

СЛЪНЧЕВ ПОЗДРАВ/ SuryaNamaskar. Повече за Сурия Намаскар тук:

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (1-Tadasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (2-Hasta Uttanasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (3-Uttanasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (4-Ashwa Sanchalanasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (5-Adho Mukha Svanasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (6-Chaturanga Dandasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (7-Urdhva Mukha Svanasana) | zentera.org

Surya Namaskar / Слънчев поздрав (8-12 Asana) | zentera.org

 

ПРЕМИНАВАНЕ ПРЕЗ КЛЯКАНЕ

Седнете на пода, свийте коленете и придърпайте стъпалата към себе си. Опрете се с ръце върху пода, за да почувствате центъра на тежестта си върху краката, после отдръпнете ръцете си и запазете равновесие и се изправете бавно, също както при упражнението за първа чакра:

1 От Детска поза поставете дланите си до коленете, подвийте под себе си стъпалата и пренесете тежестта си върху тях. Стъпалата ви трябва да бъдат раздалечени приблизително до ширината на бедрата (около 30 см). При подготовката за пренасяне на тежестта ръцете и костта на стъпалото трябва да легнат стабилно върху равна повърхност. Изпълнението на това упражнение разтяга добре стъпалата и долната част на краката, а именно тези области са силно свързани с първа чакра като основна връзка на тялото със земята.

2 Люлейте се върху костите на краката, а ако можете, прехвърлете цялата си тежест назад, върху стъпалата. Останете в тази поза и насочете съзнанието си към отваряне на областта на кръста, около гениталиите и ануса. Релаксирайте в тази позиция и оставете тежестта да притиска ходилата ви към земята.

Това е важна поза, тъй като при нея съсредоточавате всички връзки на тялото си със земята в една ограничена област на тялото – стъпалата. При нея използвате и ръцете си, за да усетите здравината на връзката със земята, преди да прехвърлите цялата тежест на тялото към стъпалата.

 

ВИБРАЦИИ

Стъпете здраво с крака на пода и си представете, че краката ви са част от земята, че излизат от нея. Почувствайте корените, излизащи от краката ви надолу, и им позволете да започнат да танцуват с почвата около тях. Почувствайте как танцът на всеки филиз с влагата от почвата се изпълва с дълбоката, бучаща енергия на нашата жива, движеща се планета. С напредването на танца енергията за-почва да се придвижва нагоре към стъпалата и краката ви и мускулите реагират като свиват коленете леко и ритмично, редувайки краката, така че да се получи усещане за изпомпване. Коленете ви не се свиват много и не се и изправят напълно. Петите ви едва-едва се отделят от пода. Дишайте свободно и дълбоко, почувствайте как дробовете ви се изпълват с въздух. Тялото, вратът, главата и ръцете трябва да са отпуснати, за да позволят на вдишвания въздух да преминава свободно през тях. Вибрацията преминава нагоре от краката към таза, през гръбначния стълб и през чакрите, събуждайки и краката ви.

Подберете ритмична и синкопирана музика, която да ви подтиква към енергични движения. Хармонизирайте движението на коленете с ритъма на музиката. Тя не трябва да е прекалено бърза, а да ви дава възможност да я следвате с удобно за вас темпо.

Включете и останалата част от тялото в танца и позволете на преминаващите през краката и торса движения и вибрации да се концентрират в други части на тялото. Представете си, че една топка от енергия преминава през всяка част от тялото ви и превръща вибрациите и енергията в движение. Експериментирайте, за да почувствате танцуващите в тялото ви пламъци, породени от светлото, греещо и искрящо слънце, разположено във вашия слънчев сплит.

 

УПРАЖНЕНИЯ ЗА ГРЪБНАЧНИЯ СТЪЛБ (2)

Докато енергията продължава да вибрира през краката нагоре към таза, сложете ръцете на слънчевия сплит. Почувствайте вибрациите под дланите си и визуализирайте под тях нарастваща пулсираща жълта сфера – едно малко слънце, излъчващо енергия от центъра към останалата част от тялото. В частност, обърнете внимание как енергията преминава през торса в раменете и излиза през ръцете ви.

Сега започнете да движите слънчевия си сплит в пространството (последван и от тялото ви) и му позволете да пропътува до ръцете ви като огнена река от енергия, която извира от бащата сърцевина, протича през ръцете и пръстите ви и чрез тях се влива във вихрушката на океана от енергия около вас.

Започнете да се движите, тръгнете из стаята с третата си чакра, като движението се води от слънчевия сплит, който разпръсква енергия от центъра нагоре по гръбначния стълб. Без да извивате гръбнака, му позволете да се върти, така че движението да премине и през ръцете. Или казано по-просто – гръбнакът остава изправен, докато торсът и ръцете се въртят и извиват около него. Оставете движенията постепенно да затихнат и почувствайте как енергията се движи през вас, докато вие оставате в покой.

 

ДИШАНЕ

  1. „ОГНЕНО“ ДИШАНЕ

Това представлява бързо диафрагмено дишане, чието предназначение е да изчисти токсините от тялото и да стимулира Кундалини.

Седнете удобно с изправен гръб и релаксирани крака. Използвайки мускулите на корема, стегнете диафрагмата си, предизвиквайки бързо издишване през носа. Дръжте устата затворена. Чрез релаксиране на корема въздухът ще влезе съвсем естествено в носа и гърдите, предизвиквайки вдишване. При това вдишване не се нуждаете от сила. Когато този процес започне да протича спокойно, повторете бързо, предизвиквайки няколко бързи, последователни издишвания. Правете го в серии от по петдесет дишания или приблизително толкова, с дълго, дълбоко дишане в края на всяка серия. Три серии от по петдесет обикновено са добро начало. След известно време можете да определите своя темп в зависимост от това как се чувствате най-добре. Увеличете броя с привикването на мускулите.

  1. ДИШАНЕ „ДЪРВОСЕКАЧ“

С упражнението дървосекач (или секач) тренирате да събирате и освобождавате енергията. Като се концентрирате изцяло върху движението и издавания звук, ще откриете с изненада колко много сила и енергия имате. Упражнението е особено полезно за срамежливи хора и за такива, които не успяват да покажат силата си.

1          Стъпете здраво на леко разтворени крака. Коленете да бъдат съвсем леко присвити. Изпънете ръце над главата си и хванете китките. Поемете въздух и едновременно с това се изпънете нагоре и леко назад.

2 Издишвайки, рязко свалете ръцете напред и надолу, все едно че сечете с брадва. При навеждане на горната част на тялото извикайте силно „ааа“. Повторете неколкократно упражнението, докато почувствате, че движението е пълно и в синхрон с издавания звук.

 

УПРАЖНЕНИЕ „СЛЪНЦЕ“

1 Заемете изправена стоика с леко разтворени бедра, ръцете да са отстрани на тялото. Представете си, че се издигате нагоре, израствайки от дълбоки корени. Дръжте таза спокоен и си представете визуално, че гръбнакът ви се издига нагоре към небето. Отпуснете раменете надолу и източвайте врата и главата си нагоре. През това време ръцете се протягат надолу, но без напрежение.

2  Запазвайки предишното положение, започнете леко да повдигате ръцете си, докато направите с тях дъга.

З  Когато стигнат на височината на раменете, отпуснете раменете, ако сте ги повдигнали, а дланите обърнете нагоре.

 

ТАНЦ

С движенията за трета чакра давате израз на силата на мощта си, на правото на жизнено пространство. Това е танц на утвърждаване, с движенията си заявявате своето присъствие и право да бъдете тук. Понякога танцът става експанзивен, затова си осигурете достатъчно пространство, за да не ограничава движенията ви. Изразете с тях своята широта, вътрешна сигурност и сила. Можете да започнете танца от огненото движение на вибрацията, да оставите породената енергия сама да се изрази чрез тялото ви. Можете да започнете и от мощната и непоклатима позиция Боец, с бавно люлеене, с което да очертае¬те границите на полето и да покажете увереност в себе си. За начало можете да използвате и Секач, да започнете танца с неговия замах и вик, със силното утвърждаване на разсичащото движение, и впоследствие да продължите с други движения. Ако искате, можете да започнете и с основните въпроси и образите, отговарящи на трета чакра, да ги оставите сами да намерят израз и форма в движенията на тялото ви, без да ги предопределяте – това ще е вашият танц, танцувайте го с всичката си мощ.

 

ПРАКТИКИ

Поемане на рискове

Силата и волята са като мускулите – имат малки шансове да укрепнат от бездействие. Ако непрекъснато се придържаме към безопасното и сигурното (функциите на първа чакра), няма да изживеем израстването от преодоляването на пречките, няма да изживеем ликуването след победата и няма да почувстваме силата си. Без да поемаме рискове, няма да чувстваме повече увереност в себе си. Разбира се, рисковете следва да бъдат внимателно премерени, защото и неуспехите не градят увереност.

Рисковете могат да бъдат най-разнообразни. Някои хора предприемат физически рискове – например да скачат или да летят с парашут, да карат сърф или просто да подлагат на изпитание границите на физическите си способности. Друг вид риск е да кажеш нещо, от което те е било страх, например до стигнеш да конфронтация по някакво свое искане или просто да започнеш да отказваш.

Какви избягвани досега рискове бихте могли да приемете? Представете си, че избирате едно рисково решение, ангажирате се с него и го довеждате докрай. Какво усещате в областта на слънчевия сплит? Какво ви пречи да поемете този риск, какви страхове и чувства ви обзеха? Може да ви бъде от полза също така да си представите и как бихте отговорили на въображаемите последици от поетия риск. Например, помислете си какво бихте казали на човек, с когото избягвате да се сблъсквате по определен проблем. Представете си неговия отговор и съответно вашата реакция. Ако искате, разиграйте това с някой приятел. После го направете наистина и отбележете усещанията в слънчевия сплит, направете сравнение между симулираната от вас представа и реалността.

Разчупете инерцията

Прекъсването на инерцията освобождава енергията. Както и при всичко друго, блокажите продължават да действат по навик. Ако се чувствате в застой и не можете да го преодолеете, направете един крос, поиграйте малко гимнастика, идете на фитнес, раздвижете се, направете нещо, с което да прекъснете инерцията. След като веднъж направите пробив в нея, ще имате енергия, с която да работите, ще ви стане по-лесно да свършите нещо, което определяте като важно за себе си. Много добри в това отношение са някои движения от показаните в раздела за физически упражнения. Поне веднъж на ден вършете нещо много динамично.

Проверка на енергийните системи

Вие представлявате една цялостна енергийна система. Заедно с това сте и част от по-мащабни енергийни системи – такива като семейството, работата, общността, културата и страната. След като трета чакра се занимава с динамиката на енергията, много добра идея е да проверите за нарушения в различните енергийни системи. По-долу следват някои типични неизправности:

Нарушен енергиен баланс – например нуждата от контрол или прекалено покорство. Кой от вашето непосредствено обкръжение има такива проблеми, как те се отразяват върху вас?

Нарушен баланс в работата – например когато един вид работа надделява над другите. Такъв елемент може да се окажат емоциите, общуването, започването на нещата, работата ви в момента (прекомерна, с допълнително натоварване), грижата за някой друг, родителските ви задължения или домашната работа.

Блокаж в системата. Обикновено в коя част от системата се получава прекъсване на енергийния поток? Какви сили действат върху съответния човек или елемент от системата? Как може да се осигури гладкото протичане на енергията?

След проверката направете нужните промени, ако е необходимо, променете подхода към енергийната система.

Съпротива

Сега да видим къде усещаме най-голяма съпротива в енергийното ни поле. Възможно е да имаме трудности при започването на нещата, възможно е да оказваме съпротива на конфронтираното или интимните връзки. Важно е да установим правилно нейната причина. Не бива да си позволим просто да я прегазим. Съпротивата изчезва по-бързо тогава, когато намерим породилата я причина, приемем нейната основателност и я компенсираме, т. е. задоволим по правилен начин нуждата. Ако не знаете защо се съпротивлявате на определено нещо, попитайте Детето във вас. Той или тя сигурно ще знаят.

Какво не приемате най-често? От какво се страхувате? Откъде идват страховете? Какво можете да направите, за да се чувствате по- малко застрашени или да имате по-добри възможности да посрещнете рисковете?

Предприемете стъпки за отстраняване на съпротивлението. Опитайте се да свършите задачата, без да я отхвърляте (използвайте волята си).

Страст, воля и пагубна привързаност

Възможно е да изглеждат като взаимно противоречиви, но така или иначе те са много показателни за трета чакра. Страстите дават гориво и хъс на волята ни. Когато чувствата ни са сиви и скучни, волята ни не се ентусиазира и вместо да бъде съсредоточена енергия, тя се превръща в закостеняла структура. Втора чакра обслужва третата именно така – като й разкрива нашите чувства, желания и страсти.

Ако обаче страстите ни се фиксират в нещо, което не стига до проявление, или в нещо, което не е добро за самите нас (например в пагубна връзка), тогава ние ще успеем да освободим огромно количество енергия, като се отървем от съответната привързаност. Това е в пряка връзка с проверката на енергийните ни системи. Привързаността не се отразява добре на енергийната система, хабим силите си и нарушаваме развитието на трета чакра. Затова в подобни случаи вземете мерки да разбиете вредните за енергийната ви система привързаности.

Висша сила

Подчиняването на „висша“ сила е един от важните принципи на възстановителната ни програма. В контекста на чакрите, когато се отваряме към „висша“ сила, ние се отваряме за енергия от чакрите над нас. Когато се отваряме към висшето у себе си, ние всъщност сваляме чрез висшата си чакра съзнанието, за да подхрани и зареди с енергия всички чакри под нея.

Имаме възможност обаче да се обърнем и към „по-дълбоки“ сили. Това означава да се отворим за силата на земята, за физическите си сили и за чувствата си. При сливането им изграждаме мост между полярности и така увеличаваме жизнената си сила.

Медитирайте за висшите и по-дълбоките сили, така ще си помагате всекидневно. Опитвайте да медитирате по тях поотделно или заедно, сравнявайте усещанията си и следете дали и как ви помагат да преодолявате проблемите.

Движеща се енергия

Ние сме изградени от енергия. Разглеждаме третата чакра като генератор и разпределител на тази енергия.

Много полезно е да правите всекидневна медитация като седите спокойно и просто се вглъбите в тази енергия. Почувствайте я, усетете къде е силна и къде слаба, вижте накъде се движи. След това се отдайте на въображението си и си представете визуално и образно протичащата от главата до основите ви енергия, представете си, че поемате от слънцето, небето и звездите над вас. Накарайте я да тече надолу през тялото ви, прекарайте я през всички чакри, залейте с нея трета чакра, после долните чакри и основата. Оттам отново я върнете нагоре, после отново надолу, повтаряйте това, докато я видите, че се движи гладко и изхвърля през основата ви цялото напрежение.

Когато този низходящ поток тече гладко, повторете същото с възходящия поток, изтегляйте енергия от земята, прекарвайте я през краката, през първа чакра и нагоре, до теменната.

Представете си това като разчесване на аурата, също както разчесваме косите си, за ги изчистим от сплетеното и сплъстеното. Самият процес на задвижването на всичко в една посока намагнетизира полето ни подобно на намагнетизирането на пирон, прекарвайки върху него магнит.

Представяйте си, че низходящият поток минава пред лицевата част на тялото ви, а възходящият – като протичащ през гръбначния ви стълб, но това не е някакво твърдо правило. Следвайки тези пътища, двата потока не се пресичат, а по-скоро създават единен и непрекъснат енергиен кръговрат.

Изявете се в обществото

Напишете писма на политическите си представители по въпроси, които ви интересуват, или за дейността на някоя корпорация, която не одобрявате. Напишете възгледите си по даден въпрос и ги изпратете до главния редактор на любимия вестник. Действайте, покажете пред света волята си.

Опитайте и някаква промяна в поведението си в групата, към която принадлежите. Ако обикновено вие заемате в нея водещи позиции, опитайте се да привлечете към тази роля други хора, а вие бъдете този път изпълнител. Ако обикновено чакате лидерството да дойде от страна на други, опитайте се сега да го поемете вие.

Гняв

Гневът представлява освободена и изразена енергия. Когато се използва умно и внимателно, здравословното изразяване на гняв по безопасен начин може да окаже огромна помощ за отпушването на чакрата на силата. Можете да го направите самостоятелно, както и с помощта на приятел или терапевт.

Първо се заземете и се запасете с нещо меко, по което да удряте или блъскате. (Например пластмасова бухалка, с която да удряте по сложен на пода матрак. Матракът може да бъде изправен и сгънат, за да удряте по него като по боксова круша.)

Използването на бухалката може да се стори на мнозина твърде безлично, но ако поупорствате, може да усетите прилив на нова енергия. Като се освободите от нея, ще намалите вероятността да я излеете ненужно върху приятели или членове на семейството. (Не препоръчваме това упражнение на хора, които са предразположени към гневни изблици. Ако сметнете, че упражнението може отново да отвори области, в които вече сте имали проблеми със самоконтрола, по-добре е да се обърнете към доверен приятел или към психотерапевт, за да ви помогне да действате по-спокойно. Като добро начало ви предлагаме едно упражнение с кърпа за лице.) Извиване на кърпа- Вземете една кърпа за лице, сгънете я неколкократно и започнете да я извивате (като пране). През това време си мислете за нещо, което ви тормози и разгневява, извивайте кърпата и си представяйте, че по този начин изливате гнева си. Пребройте до десет и спрете. Успокойте се и започнете да избивате отново. Редувайте двете състояния, докато не почувствате баланс между контрола и освобождаването на гнева.

Смях

Сълзите са част от емоционалните изразни средства на втора чакра, докато смехът извира направо от трета от слънчевия сплит. Успеем ли да се надсмеем над нещо, то губи вредните си сили върху нас.

Вземете някоя своя страна, която приемате трудно. Затворете очи и си представете, че го правите все едно че наблюдавате нещата някъде отгоре. Опитайте се да замените самоосъждането със забавен присмех, докато наблюдавате поведението си. С две думи – посмейте се на себе си.

След като го направите успешно със себе си, опитайте този номер с приятел или партньор, с когото,, ви е било трудно да се мерите. Когато ги виждате да правят нещо, което не одобрявате, опитайте се да се засмеете, а не да ги преценявате и осъждате.

Игра

Децата много обичат да изразходват физическата си сила в игри. Дайте възможност на Детето във вас да се прояви, когато сте с някое друго дете или готов за игра приятел. Идете на някое игрище и се занимавайте с уредите, тичайте по тревата, гонете приятеля си, оставете го той да ви гони и закача. Нещо подобно можете да направите и върху постелка вкъщи, независимо че мебелите ще ограничават движенията ви.

Още едно полезно действие, което може да правим е воденето на дневник. Там може да записвате ключови моменти от ежедневието, малки случки които са ви направили впечатление, или да запишете нещо красиво което ви идва наум или сте прочели. Като начало предлагам да отговорите на следните въпроси(от книгата на ЕНОДИЯ ДЖУДИТ „ ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ СЕДЕМТЕ ЧАКРИ”) за да добиете повече представа за силата, волята и целите си :

ВОДЕНЕ НА ДНЕВНИК
  1. Сила – Тестването и развитието на личната сила е основният въпрос при трета чакра. Следващите по-долу въпроси ще ви помогнат да се фокусирате върху това:
  • Какво е силата според вас?
  • Как разбирате, че я притежавате?
  • Как разбирате, че други хора я притежават?
  • Кога се чувствате най-силни?
  • Кога се чувствате най-слаби?
  • Ако смятате, че сте в процес на развитие на личната си сила, за какво ви е необходима? Какво искате да правите с нея?
  • Кой от познатите си разглеждате като достоен за уважение заради силата му? Какво именно притежава личността, която ви респектира? Как ви въздейства силата им?
  • Как излъчват те чувството за сила?
  1. Воля и цели – Първото нещо, с което започвате да укрепвате волята, е да признаете волята си в момента, разглеждайки я като причина за всичко онова, което имате и представлявате. Това е вярно дори и в случай че има нещо, което не бихте искали да сте направили, нали все пак именно вашата воля ви е насочвала да го сторите. Едва след като осъзнаете, че волята ви е действена, можете да се научите да я пренасочвате.

Без определено намерение или цел е много трудно да активизирате волята си. Без тях волята се превръща в банална прищявка. Наличието на значима цел е истинският барометър за разграничаване на волята от прищявката.

Оформете в един списък целите и намеренията си за една седмица напред. След това анализирайте колко от тях сте осъществили и колко сте подминали.

  • Какво ви е възпряло? Какво е отклонило вниманието ви?
  • Много неща ли си бяхте записали? Това ли бяха истинските ви приоритети?
  • Как бихте оценили способността на волята си да се осъществява?
  • Направете списък на намеренията и целите си за следващите пет години.
  • Колко от всекидневните ви действия са свързани с осъществяването на записаните намерения?
  • Кои са най-трудни за осъществяване?
  • Как се отклонявате от пътя си?
  • Какво може да ви върне в пътя?
  • Какво блокира волята ви?

Помислете си какво бихте искали да постигнете през целия си живот. Запишете си тези главни цели.

  • Съгласуват ли се петгодишните ви цели с тези за целия живот?
  • А седмичните, в хармония ли са с тях?
  1. Преоценка
  • Какво ново научихте за себе си по време на работата с трета чакра?
  • Кои аспекти от дейността на тази чакра се нуждаят от допълнителна работа? Какво по-конкретно ще правите?
  • Кои нейни аспекти ви удовлетворяват? По какъв начин ще оползотворите тези силни страни?
Желая ви спорна работа, много любов и светлина!

Източници:

Б. К. С. АЙЕНГАР „СВЕТЛИНА ВЪРХУ ЙОГА”

ЕНОДИЯ ДЖУДИТ „ ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ СЕДЕМТЕ ЧАКРИ”

Lotos4ever – Обучение за преподаватели по йога и пилатес

Трета чакра (Манипура): Формиране на Трета чакра | NewAge.bg

Елена Владимирова

 

Ново в Зентера

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

гр.Луковит Хотел§Резорт  Дипломат плаза* *** 19-21.04.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Със закуска Йога практики, арт терапия, СПА, разходка по еко пътека " Искър Панега", посещение на пещерата...

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

с.Говедарци Хотелски комплекс  Дивите петли ** 24-26.05.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Ол инклузив Йога практики, арт терапия, разходки в планина Рила, Подходящо е за начинаещи, търсещи и хора,...

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Комплекс  Златни пясъци-гр.Варна Парк хотел Бриз *** 02-05.07.2024г. 5 дни/4 нощувки/8 занятия Ол инклузив Йога практики, плаж, басейн, арт терапия, велоразходки с велосипеди на място, игри и...

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ Звукът на Вселената Какво означава АУМ или още казано ОМ? - живота е установен в Бог. Буквите A – асана, У - пранаяма и М - пратяхара, АУМ -  самадхи. Това е съчетание от три звука...

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко   Имаше въпрос в залата: - Защо и как ...?- за разликата от динамичното и статичното практикуване на йога асани. Има мн инфо в нета, тук накратно ще нахвърля накои...