Surya Namaskar / Слънчев поздрав

Движението следва дъха.

Това съчетание от йога пози е подходящо не само за тялото, но за ума и духа. Този прекрасен йога подарък, ако се практикува редовно, създава чудеса за всяка част от тялото! Това е набор от 12 йога пози, които помагат за подобряване на цялостното здраве. Отлична тренировка за сърцето, разтяга и тонизира мускулите, подобрява кръвообращението и помага за поддържането на тялото здраво, тонизира и подобрява работата на храносмилателната, дихателната и кръвоносната системи.

Слънчевият сплит, или пъпа, е свързан със Слънцето (поради което е наречена „слънчев“ сплит). Въпреки, че Слънчевия поздрав може да се практикува по всяко време на деня, сутрин или вечер, добра идея е да се прави по време на изгрева.

Слънчевият сплит е свързан със слънцето, ето защо той се нарича“ слънчев“сплит.
Когато първите лъчи на слънцето паданат върху слънчевия сплит, това е много добре за тялото.
Правейки йога асаните Сурия Намаскар („Поздрав към слънцето“) в ранните сутрешни часове е много добре
.“

Шри Шри Рави Шанкар (откъс от лекцията Padmanabha – Пъпа лотос)

Обикновено, пъпа е малко по-голям по размер от бадем. Проучванията показват, че с практиката на йога, Слънчевия поздрав, медитация, и Сударшан Крия, слънчевия сплит може да стане по-голям от размера на дланта. След това той работи по-добре, балансира функциите на тялото. Когато сме под напрежение слънчевия сплит се свива, идват депресия и други отрицателни емоции. Когато се разширява, интуитивният ум работи по-добре, ставайки все по-ясен и концентриран.

Шри Шри Рави Шанкар казва: „Лорд Кришна е наричан Padmanabha, което означава, „този, чийто пъп е с размер на лотосов цвят“. Ако сте Padmanabha, вие ставате абсолютно творчески настроени.“

Слънчевият сплит има силно въздействие върху централната нервна система, зрителния нерв, стомаха и това, което обикновено наричаме интуиция или „шесто чувство“. Слънчевият сплит също се счита за втория мозък в тялото и Слънчевия поздрав директно работи върху този него.

Освен физическите ползи, които предлага, практиката на Слънчевия поздрав, помага и за успокояване на ума. Правейки няколко цикъла на Сурия Намаскар в леко темпо е релаксиращо и медитативно. Добавяйки чувство на благодарност към слънцето и пеейки мантри,  добавяме цялостно духовно измерение на практиката, което я прави по-свята и дава едно мистично изживяване на момента.

Цикъл Surya Namaskar (1цикъл = 12 пози) изпълняват се 12 цикъла:

Започваме с Благодарност и

Поставяме Намерение за Практиката.

Поза(асана) номер № 1 от практиката:

1. Tadasana/ Samasthiti

ТАДАСАНА /САМАСТИТИ/, ПЛАНИНА

ТАДА означава „планина“. САМА означава „Прав“, „Изправен“, непоколебим“. СТХИТИ е „неподвижен стоеж“. Тадасана означава поза, в която човек стои непоклатим и изправен като планина. Това е основната начална поза в стоеж.
Тадасана е началото на всичко. Изправя ни преди действието, концентрира съзнанието и обединява умствената настройка с физическата позиция на тялото. Поставя ни във времето и пространството на началото, моментът, който предхожда действието. В ежедневието не обръщаме внимание на правилния стоеж на тялото. В резултат на това разпределяме неравно тежестта на тялото върху стъпалата и така придобиваме специфични гръбначни изкривявания, които ограничават гъвкавостта на гръбнака. Когато държим петата и палеца на една линия, стегнали сме ханша и държим гръбнака изправен, тялото ни се чувства леко и стегнато, а умът придобива пъргавина. И обратното – ако стоим, прехвърляйки тежестта на тялото на петите, усещаме как се променя стоежа на тялото – ханшът се отпуска, коремът се издава напред, а тялото увисва назад. В резултат на това гръбначният стълб се напряга, усещаме умора – а умът става бавен и притъпен.

Техника: (Издишане)
Заставате изправени със събрани ходила, петите се докосват една друга, както и палците. Отпускаме главите на предноходилните /между петата и пръстите/ кости върху пода и обтягаме всички пръсти така, че да легнат равно върху пода. Стягаме коленете и издърпваме техните капачета нагоре, стягаме ханша, прибираме опашката и издърпваме нагоре мускулите от задната група на бедрото. Прибираме корема, гръден кош-изпъчен /гръдна клетка отворена/, гръбнака – изпънат, шията – изправена. Не пренасяйте тежестта на тялото само върху петите и пръстите, а я разпределете равномерно между тях. В съвършено изпълнената Тадасана ръцете са протегнати над главата, но за удобство могат да се държат отстрани покрай бедрата.

Ползи:
Допринася за правилния стоеж, лекота в тялото и пъргавина на ума. Укрепва бедрата, коленете и глезените. Формира корема и задните части. Облекчава ишиас. Намалява плоски стъпала.

Приложение: Превенция за гръбначни заболявания.

 

Елена Владимирова

С Благодарност към Катерина Коцева/ Lotus Spirit!

източник : http://spiritlot.blogspot.com

Ново в Зентера

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

Йога и СПА – ОТМЕНЕНО

гр.Луковит Хотел§Резорт  Дипломат плаза* *** 19-21.04.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Със закуска Йога практики, арт терапия, СПА, разходка по еко пътека " Искър Панега", посещение на пещерата...

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

Йога на Рила планина – ОТМЕНЕНО

с.Говедарци Хотелски комплекс  Дивите петли ** 24-26.05.2024г. 3 дни/2 нощувки/4 занятия Ол инклузив Йога практики, арт терапия, разходки в планина Рила, Подходящо е за начинаещи, търсещи и хора,...

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Йога и Море – ОТМЕНЕНО

Комплекс  Златни пясъци-гр.Варна Парк хотел Бриз *** 02-05.07.2024г. 5 дни/4 нощувки/8 занятия Ол инклузив Йога практики, плаж, басейн, арт терапия, велоразходки с велосипеди на място, игри и...

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ – Звукът на Вселената

АУМ или ОМ Звукът на Вселената Какво означава АУМ или още казано ОМ? - живота е установен в Бог. Буквите A – асана, У - пранаяма и М - пратяхара, АУМ -  самадхи. Това е съчетание от три звука...

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко

За ПОЛЗИТЕ и ПОЗИТЕ накратко   Имаше въпрос в залата: - Защо и как ...?- за разликата от динамичното и статичното практикуване на йога асани. Има мн инфо в нета, тук накратно ще нахвърля накои...